donderdag 9 juni 2011

8 + 9 Juni 2011 Door de korenvelden langs de Loire naar de wijngaarden.

Margriet beleeft op Dinsdag 7 Juni een leuke avond in het réfuge van Châteaudun. De Franse mannen, die ter plekke een paar maanden aan een bouwproject werken zitten lekker met haar te borrelen en de twee dames uit Nieuw Zeeland maken haar deelgenoot van hun ontdekkingstocht langs de camino per huurauto. Hun voettocht is al weer een paar jaar geleden , maar ze vinden het leuk om deze historische route verder op comfortabele wijze te verkennen. Rond 21h00 uur bieden de bouwmannen Margriet een bord macaroni met vlees en groente aan, dat ze met smaak verorberd om vervolgens uitgeput in bed te vallen (alleen).
réfuge in Châteaudun
Op Woensdag 8 Juni 2011 is zij al weer vroeg en zonder ontbijt op pad. Na een paar stevige heuvels belandt zij in La Ferté-Villeneuil, waar zij het cafeetje annex winkeltje van Michèle Picard in de zon ontwaart. Zij koopt een baguette in het winkeltje en bestelt een café au lait in het cafeetje. Terwijl zij haar brood sopt (foeifoei) in haar ‘café au lait’ komen diverse dorpsfiguren het cafeetje bezoeken, geven iedereen, inclusief Margriet een hand, kussen de andere dames en wisselen hun belevenissen uit. Margriet voelt zich Frans met de Fransen en heeft een kostelijk lokaal uurtje.
La Ferté-Villeneuil
Zij houdt stil en contempleert op de brug waarover in de 13e eeuw de kinderkruistocht ging, waarvan geen levende ziel terug gekeerd is. Dat klinkt heroïsch maar waarschijnlijk werden die kinderen door perfide Marseillanen in Noord Afrika als slaven verkocht, nadat hen gratis overvaart naar het Heilige Land was beloofd (wat is nieuw.?).
Croisade des Enfants
In de buurt van Villeporcher ontmoet zij ten tweede male Eveline en Jaap uit Zeeuws Vlaanderen, die in etappes de Camino fietsen. Zij verhalen van de sensatie om op een brug de TGV onder je door te voelen denderen. Dat wil Margriet niet missen dus wacht zij op een brug totdat die TGV de brug en haarzelf doet sidderen, jawel… je moet alles een keer beleefd hebben. 

Via Saunay rijdt zij naar Château-Renault, waar ze incheckt in Hotel Lurton aan de Place Jean Jaures in het centrum van dit stadje van ca 5000 inwoners, die zich Castelrenaudins noemen.
Een ruime kamer met eigen badkamer is haar deel voor 46 euro inclusief ontbijt.., kom daar in Assen maar eens om…
Lurton Chambre
Zij gaat dineren in het naastgelegen ‘Le Red House Pub’ en aan het tafeltje naast haar neemt een aardige Noorse heer plaats, met wie zij al snel in gesprek raakt. Hij blijkt 25 jaar geleden naar het Verenigd Koninkrijk verhuisd te zijn en daar een Engelse getrouwd te hebben. Inmiddels heeft hij het electronica bedrijf van zijn vader overgenomen en is op zakenbezoek in (hoe verzin je het.?) Châteaudun. Het wordt een zeer onderhoudend gesprek en Margriet heeft een gezellige avond met die verdwaalde Noor, maar ze gaat toch alleen naar bed.
Red House Pub
De volgende ochtend Donderdag 8 Juni 2011 bij het ontbijt ontmoet zij wederom Eveline en Jaap, die eveneens in dit hotel geslapen hebben en vertellen dat Tours dit jaar het eindpunt van hun 3e etappe wordt. Daarna bestijgt onze heldin wederom haar stalen ros en koerst richting Tours. Zij heeft een prachtige dag, geniet van het rollen langs korenvelden met klaprozen in het mooie landschap langs kanalen en de Loire. Zij rust regelmatig en leest dan in haar boekje: De Sint Jacobsroute van Clemens Sweerman over de historische bijzonderheden va de streek waar ze doorheen glijdt. In Vallée de Cousse, koopt zij wat brood en Yoghurt en luncht op een bankje langs de route temidden van de wijngaarden waar de Sancerre, die voortreffelijke witte Loire wijn ontstaat.
Sancerre wijngaarden
In de middag komt zij aan in Tours, waarbij de route per straat aangegeven staat, dus dat is even puzzelen. Via het Office de Tourisme krijgt zij onderdak in de massieve ‘Auberge de la Jeunesse’ (want ze is nog heel jong) aan de Rue Bretonneau en logeert voor 21 euro inclusief  Petit Déjeuner in een kamer met balkon.
Tours: Auberge de la Jeunesse
Ze bekijkt met plezier de imposante kathedraal, brandt een kaarsje en mediteert een uurtje in deze spirituele omgeving. Ja het is natuurlijk onvermijdelijk dat diepere gedachten onze flierefluiter bespringen tijdens zo'n historisch beladen odyssee...
Tours Cathedrale
Dan loopt ze het centrum binnen en pikt een patatje in een Ierse pub. Zij wil op 10 Juni naar Pussigny en slapen in de Chambre d’Hote van Madame Liné aan de Rue de la Mairie.. Het gaat goed met haar, zij heeft haar draai gevonden en begint steeds meer van haar reis te genieten.
Op 11 Juni zal zij haar mobile telefoon (06-28.09.07.67) van 18h00-19h00 aanzetten zodat u haar kunt feliciteren met haar 70e verjaardag, hou het kort, want zij betaalt 50 cent per minuuut als ze gebeld wordt.. Na 19h00 niet meer bellen SVP, want dan interview ik haar over de tussenliggende dagen…!

4 opmerkingen:

  1. Jeetje en ik maar denken dat ze er al de balen van heeft met veel heuvels in het vooruitzicht.
    Henri je weet er steeds een mooi verhaal van te maken, en met zoveel leuke foto's erbij. Volgens mij zit Mama nu ongeveer op de helft en heeft ze over het weer en de mensen onderweg niet te klagen, hopelijk loopt je accu niet te snel leeg anders maar een keertje extra pauze. Suc6 kus Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Henri, wat is het toch leuk om je verhalen te lezen. Ik zit voortdurend met een grijns op mijn gezicht.
    Margriet, heerlijk dat je steeds meer van je tocht geniet!
    Liefs.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik sta er versteld van dat Margriet driemaal dezelfde mensen ontmoet.
    Link naar dit stukje van de route:
    http://goo.gl/hn5PP
    Groetjes,
    Garrie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. // Het wordt een zeer onderhoudend gesprek en Margriet heeft een gezellige avond met die verdwaalde Noor, maar ze gaat toch alleen naar bed.\\... Hahaha... ze gaat ons ook echt niet alles verklappen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen