zaterdag 4 juni 2011

2 + 3 Juni 2011 : Seffens Saint Quentin gepasseerd…

De avond van 1 Juni was lekker en gezellig in ‘Les-Rues-des-Vignes’ aan de ‘Table d’Hôte’ van Mme Martine Bretzer bij kalkoen met een mooie salade.  Op Donderdag 2 Juni 2011 start Margriet na het ontbijt voor een mooie fietstocht langs het ‘Canal de Saint Quentin’. Daar probeert ze onderdak te vinden in het refugio, maar dat lukt niet. 
Stadhuis van Saint Quentin
Zonder dat mooie stadhuis te bezichtigen raast zij verder langs het canal het departement Aisne uit en Oise binnen naar ‘Pont-l’Évêque’ oftewel de ‘brug van de bischop’ iets ten zuiden van Noyon. De bischop van Noyon liet hier in de 12 e eeuw een tolbrug over de rivier de Oise bouwen.  
Pont-l'Évêque
Het is een dorpje met circa 800 inwoners (die zich Pontepiscopois noemen) en heeft een haventje aan het canal de Saint Quenton. Margriet vindt onderdak in een Chambre d’Hôte aan de Rue Jeanne d’Arc, waar ze een aardige Belgische vader met zijn zoon treft, die eveneens naar Santiago fietsen. Gevieren gaan ze naar de brasserie aan de haven om te eten en ontmoeten daar 2 Roemenen die aan een Nederlandse motorboot werken in dat haventje. Ze maken er een gezellige avond van met z’n zessen op dat terras.
Haven van Pont-l'Évêque
De volgende ochtend Vrijdag 3 Juni 2011 ontbijt ze samen met die leuke Belgen en springt om 8h45 weer op de fiets om met een straffe warrme Noord-Oosten wind in de rug langs de Oise door Compiegne naar Liancourt te sjezen.
De Oise bij Compiegne
In de 17e eeuw heette de stad Liancourt-les –Belles-Eaux en stond daar het prachtige kasteel van Graaf Rochefoucauld, waarvan de inrichting , tuinen, fonteinenen en cascaden model stonden voor het slot van Versailles.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Margriet hier in stijl in een kasteelvormige hostellerie overnacht: Hostellerie du Parc

De kamers zijn eenvoudig maar de rust is weldadig, want Margriet is toch wel moe al had ze de wind mee. De hitte, de harde bries en de vele indrukken (ze had nog een leuke ontmoeting met twee Nederlandse pelgrims, die op de terugreis zijn) matten haar af... ‘Dormez doux chère Marguerite..’

1 opmerking:

  1. Die tips van de reactie van Piet Hendriks zouden Margriet doorgeseind moeten worden (ze leest dit immers maar zelden).
    De routekaart heb ik kleiner gehouden vanwege het disfunctioneren van een grote kaart, ik houd me aanbevolen voor tips die een grote kaart laten functioneren.
    Link naar de kaart:

    http://goo.gl/P77c3

    Groetjes,
    Garrie.

    BeantwoordenVerwijderen