woensdag 1 juni 2011

31 Mei+1 Juni 2011 : De Kop is eraf, Bye Bye Benelux.

Margriet heeft goed geslapen in de Jeugdherberg van Tournai en gaat Dinsdag 31 Mei 2011  in de ochtend op jacht naar een stempeltje in haar Pelgrimspas. Wat is dat vroeg Garrie zich terecht af.., welaan:
< De Pelgrimspas, ook wel genoemd het 'Credencial del Peregrino' (je zou kunnen spreken van de Geloofsbrieven van de pelgrim), is het document dat de status van het pelgrim-zijn bevestigt.. Op vertoon van uw pelgrimspas kunt u in Spanje gebruik maken van de Albergues del Peregrino, de zogenaamde refugio's, die zich op veel plaatsen langs de Camino bevinden. 
un Albergue del Peregrino en España
Als u zich daar aanmeldt voor een overnachting is het waarschijnlijk dat men naar dit document vraagt. U ontvangt hier doorgaans direct een 'sello' (stempel), maar soms moet u er om vragen. Voor deze stempels kunt u overigens ook op allerlei andere locaties langs de weg terecht. Ze zijn verkrijgbaar bij de pastoor van een parochie, een priester in een kathedraal, bij de portier van een klooster. Je kunt erom vragen in het gemeentehuis of het post- of VVV-kantoor van de plaats waar u doorheen komt. Zelfs lokale banken, restauranthouders en kroegbazen voorzien u graag van deze belangrijke stempels. Bij aankomst in Santiago is uw inmiddels rijk versierde pelgrimspas te beschouwen als het bewijs van uw reis naar deze stad. Om in aanmerking te komen voor een oorkonde, de zogenaamde 'Compostela',dient u zich te melden bij het Oficina de Acogido del Peregrino, rúa del Villar no.1, dicht bij de kathedraal, alwaar u uw credencial kunt overleggen aan de betreffende functionaris. >

Margriet probeert het bij de Sint Jacobs kerk , maar die staat in de steigers en er is geen pastoor te bekennen. Dan maar naar het ‘Office de Tourisme’.. en daar ja daar vergaart onze pelgrim haar eerste stempel, terwijl ze er al in Norg mee had kunnen beginnen.
Pelgrimstempel van de Ned. Hervormde kerk in Norg
Vervolgens fietst zij verder de zon tegemoet, steekt na ca 20 Kilometer de Belgisch-Franse grens over en verlaat dus onze brave Benelux. Echter zij is moe en realiseert zich dat niet het fietsen maar het af en op stappen en de weg vragen haar moe maakt. Zij stopt dan ook vijf kilometer verder in Rumegies en vindt onderdak in een gite op een boerderij, waar ze de middag heerlijk uitrust in de fraaie tuin. Later arriveren nog twee Nederlanders Ben en Ingrid, waarmee ze het heel gezellig heeft bij lekkere hapjes en wijn.  Voor het diner gaat ze naar het ‘Estaminet du Pont Vert’ een eetcafé, maar helaas op dinsdagavond wordt daar niet gekookt, Op Maandag, Woensdag en Donderdag avond trouwens ook niet , alleen maar Vrijdag tot en met Zondag. Maar wel 6 dagen per week “à Midi’, want de meeste Fransen eten tussen de middag warm en ’s-avonds een salade of een guiche. Hier lees je wat er hier in 2008 gebeurde: Café wordt Estaminet  
Openingspamflet van het Estaminet
Enfin Margriet grijpt er dus naast en legt zich te ruste om de volgende morgen Woensdag 1 Juni 2011 dit dorp van 1600 inwoners reeds om 8h45 uit te fietsen. Zij fietst naar Cambrai en heeft daar wat moeite met de route door de stad, maar vindt tenslotte de weg naar Les-Rues-Des-Vignes aan het kanaal naar Saint Quentin, vlakbij de beroemde ‘Abbaye des Vaucelles’.
in de Abbaye des Vaucelles
Dit is een heel oud dorpje van 700 inwoners, dat al onder de Romeinen bewoond was. In de 8e eeuw heette het Vinchy en was in 717 het toneel van een 7 daagse veldslag tussen de Merovingers en de  Carolingers. Karel Martel won en daarmee wonnen de Carolingers de macht in het Frankenrijk. Margriet overnacht daar aan de ‘Rue Basse” bij Madame Martine Bretzer en die gaat voor haar en twee ander gasten een “Table d’Hôte’ koken, dus dat gaat wel goed vanavond.
Les-Rues-Des-Vignes au Canal Saint Quentin
Morgen 2 Juni wil Margriet een stempeltje halen bij het ‘Syndicat d'Initiative”, nmaar dat is gevestigd in die beroemde abdij en die is merkwaardigerwijze op Hemelvaartdag gesloten…?
Er is ook nog een archeologisch parkje in dit dorp waar Margriet de Gallo Romaanse behuizingen zou kunnen bewonderen,, maar dat zal er niet van komen want zij  wil verder naar Saint Quentin , daar begint de ‘Camino por Santiago’ voor alle Noord Europeanen.. Margriet zal dan circa 525 van de 2300 kilometer afgelegd hebben, die haar ‘camino’ telt.

Overigens is het aardig dat als U googlet met “Margriet fietst” u reeds naar dit blog verwezen wordt…!

10 opmerkingen:

  1. Het stempelen mag nog niet zo lukken lijkt het wel, maar ach de verhalen en eventuele foto's leveren genoeg bewijs, toch?

    Liefs Barbara

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou Barbara, voor ons wel maar niet voor de oorkonde. Bij een foute argumentering vòòr de uitreiking word je zelfs afgescheept met iets alternatiefs en de laatste 300km worden maar gecheckt, maar dan moet je twee stempels per dag hebben. Henri mailde mij de volgende link:
    http://www.santiago.nl/faq.php#vraag-5.3
    Daar staat nog niets over 300km, dat kom je bij toeval tegen met googlen, is verschillend tussen voetgangers, fietsers, en elektrisch fietsen
    Ik heb de routekaart aangepast en volgens google werkt de volgende (verkorte) link ook:
    http://goo.gl/fNxGf
    Henri, is de afbeelding van het pegrims stempel van Tournai? Die kon ik via google niet vinden.
    Hoe vind je zoiets? Wel kwam ik dit blog tegen, met als enige aanduiding de pasfoto van jou. Trowens bij een andere zoektocht idem dito.
    Is de foto van de jeugdherberg van één van de drie van Tournai?, ik kon hem bij geen van de drie vinden.
    Groetjes,
    Garrie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De routekaart werkt niet of gebrekkig bij mij, dus het ligt niet aan je computer als je er ook last van hebt.
    Groetjes,
    Garrie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Henri,het is een genot om jouw blogs te lezen, zo grappig en zo boeiend.
    Margriet, wat een prachtige tocht ben je aan het maken. Leuk ook al die mensen die je onderweg ontmoet. Succes met de stempels.
    Liefs

    tante Tiny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Broeder Garrie, die afbeelding van dat stempel heb ik van jou gekregen en is uit Norg, waarvoor mijn dank. Ik heb hem nu vergroot en gedraaid.

    Groeten van Broeder Henri

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Henri, ik bedoelde het plaatje wat daarboven staat, dewelke ik voor ook een stempel aanzag.
    Groetjes,
    Garrie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lieve Margriet,
    Wat vind ik het ontzettend dapper en stoer van je. Ik volg je reis en wens je een fantastische tijd. Vol trots vertel ik vrienden over wat mijn tante aan het doen is. Dikke kus

    Veel liefs van ons,

    Yaron , Yaniv en Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuke informatie over de tocht van Margriet. Ik mocht Margriet informatie geven over de fiets tocht. Nu zie ik dat zij precies de zelfde route fietst die ik vorig jaar september had gereden.
    Namen en foto;s komen mij bekend voor en met plezier denk ik er aan terug. Ongetwijfeld zal zij dat ook doen.

    Nog over het weg zoeken, hoewel het leuk is en je zo met anderen in contact komt is het wel lastig. Het Nederlands genootschap van St Jacob heeft op de route , vooral bij twijfelachtige afslagen en kruisingen stickertjes geplakt. Let vooral op de bekende blauw / gele ST Jacobsgenootschap stickers en die volgen.

    Natuurlijk is nu in Frankrijk de bekende Jacobschelp een goede aanwijzing. Let vooral op de hotels met een kleine schelp. Vaak geven ze iets extra voor de pelgrim.

    "Bon Camino" Margrieten ik blijf haar volgen via het internet. Met vriendelijke groet,
    Piet Hendriks

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tja en dan te bedenken dat wij met elkaar ons drukker maken over die "oorkonde" dan Margriet
    zelf, althans voordat ze de tocht startte. Wie weet heeft ze zich bedacht en gaat ze toch voor de officiele erkenning.Er was ook een deelnemer die geen oorkonde kreeg omdat er gebruik gemaakt was van een electrische fiets!
    Gelukkig geniet ze van de vrijheid en de mensen,
    kom op MOEKE bist al een heul end.
    Kus Hans.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Bikje,
    Maar weer even een berichtje op deze manier. Ik ben benieuwd wanneer je tijd hebt om dit blog te lezen. Ik vind dat Henri het ontzettend leuk en ook leerzaam doet.Mijn nieuwsgierigheid wordt daardoor al heel erg bevredigd.
    Leuk ook om met je te sms-en. Ik begrijp je
    "rebustaal" niet altijd evengoed, maar toch stoer dat je ook op deze manier in het digitale tijdperk bent ingetreden.
    Hier is het dit weekend prachtig weer. Zeer geschikt voor verjaardagsvisite.
    Ben benieuwd waar jij zit volgende week op je 70ste verjaardag.Hoop dat je er met allerlei santiago-zwervers een heel mooi feest van kunt maken.
    Een dikke knuf!
    Rieke

    BeantwoordenVerwijderen