zaterdag 11 juni 2011

10 + 11 Juni 2011: Over en langs rivieren door ‘le jardin de France’.

Frankrijk is verdeeld in 22 regio’s, die veelal een historische oorsprong hebben. Dan zijn er 96 departementen, zodat elke regio gemiddeld ongeveer 5 departementen telt, die veeleer een administratieve oorsprong hebben (Sarkozy wil ze afschaffen) Op Vrijdag 10 Juni 2011 verlaat Margriet Tours (hoofdstad van Frankrijk van 1450 tot 1550) via de Pont Saint-Sauveur over de rivier Loire.
Tours: Pont Sant Sauveur
Zij doorkruist het departement Indre-et-Loire, onderdeel van de Regio Centre met 6 departementen. Vanuit hier ontstond Frankrijk door toedoen van de koningen Louis XI, Charles VII en Francois I, die in eerste instantie alleen deze regio beheersten. Het is een vruchtbaar gebied, bijgenaamd ‘Le jardin de France’, waar nogal wat rivieren doorheen stromen. Bij Monts rijdt zij over de rivier Indre.

Het is toepasselijk dat het deze dag regent en ze heeft ook nog Zuid Westen Wind, dus het tuint tegen. Bij Saint-Épain steekt ze de rivier Manse over naast een imposant treinviaduct van 303 meter dat  de Manse vallei overspant. Architect Jules de la Morandière liet 15 bogen van 31 meter hoog bouwen op een fundament van dolmen uit de regio en in 1852 verrichtte Koning Louis Napoléon Bonaparte de opening.
Spoorviaduct bij St Epain
Niet ver daar vandaan troont het magnifique Château de Brou, gebouwd in 1475 door de seigneurs de Sainte-Maure, heden ‘consacré au tourisme de standing’, tut.. tut..?
Chateau de Brou
Dan wordt het droog en tijd voor een broodje en een bekertje yoghurt. Bij Pouzay fietst zij over de Vienne een romantische rivier die uiteindelijk uitvloeit in de Loire.
Pouzay: pont sur la Vienne
Dan verder langs de linkeroever van die Vienne naar Pussigny, waar zij ondanks de tegenwind rond 16 uur aankomt. In dit dorpje wonen ca 104 Pussinois en 100 Pussinoises en het heeft zelfs een haventje aan de rivier de Vienne.   Pussigny
Zij wordt daar hartelijk door Madame Liné ontvangen in een fraai huis en heeft een feestelijk avondmaal in het prettige gezelschap van twee Belgische heren. Het zijn Paul en zijn blinde vriend Dirk, die op een tandem in 19 dagen van Vlaanderen naar Santiago doortrappen met dagtrajecten van circa 130 kilometer, tsjuk..tsjuk.
Pussigny:  Gite à la Rue de la Mairie
De volgende ochtend  Zaterdag 11 juni 2011 ontbijt Margriet smakelijk in het Belgische mannengezelschap en laat zich ontvallen dat zij 70 jaar geleden het levenslicht zag. Dat leidt tot een grote zoenpartij van de gastvrouw en de Vlaamse mannen, zodat zij vrolijk bekust (afgelikt zou mijn moeder zaliger zeggen) haar fiets bestijgt voor de reis naar Poitiers.
Pussigny: La Vienne
Zij volgt de rivier de Vienne, overrolt al snel de regiogrens en belandt in de regio Poitou Charente in het departement Vienne. Tja zo’n regio heeft een politiek bestuur en de president van deze regio is niemand minder dan Ségolène Royal. Zij is een enarque en bewust ongehuwde moeder van vier kinderen van haar ex-compagne Francois Hollande (ex-secretaris van de Parti Socialiste). Ségolène was in 2007 presidentskandidaat voor links en verloor met 47% tegen 53% van Nicolas Sarkozy. Maar als het aan haar regio gelegen had zou ze met 51% tegen 49% gewonnen hebben. Zij stelt zich nu opnieuw PS kandidaat voor 2012 en haar tegenstrever is .. ja.. ja.. Francois Hollande. Ségolène is dus een doorzetter, net als ons zuster.
Ségolène Royal
Het is prachtig weer en onderweg ontmoet Margriet nogal wat fietsers die uitgebreid naar haar zwaaien omdat ze haar herkennen als pelgrim, (wat je al niet moet ondernemen om erkend te worden). In Antran stopt ze voor een broodje met een bekertje yoghurt en een rustpauze.
Vue sur Antran
Vroeg in de middag bereikt ze Poitiers, de hoofdstad van Poitou Charentes en brengt een uitgebreid bezoek aan de 14e eeuwse ‘Cathedrale Saint Pierre’. Ze geniet van dit mooie gebouw, de fijne sfeer en de muziek die daar klinkt.
Poitiers: Cathédrale Saint Pierre
Zij checkt in het hotelletje La Petite Villette aan de Boulevard Abbaye Georges Frémont en bestelt een visschotel voor haar diner: La Petite Villette

Hotel La Petite Vllette
Tja.. en dan heeft zij besloten de alternatieve kustroute te gaan volgen... 
Dideljo is haar lied.. Dideljo, Dideljo en anders niet..



3 opmerkingen:

  1. Hiep hiep hoera, mijn schoonmama, Margriet is 70 jaar!
    Gefeliciteerd!

    Hans heeft even met haar gebeld, ik heb een sms gestuurd én een terug gekregen! Fantastisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De toepasselijkheid van regen ontgaat me, kun je dat uitleggen?
    De link naar de routekaart is:
    http://goo.gl/dD8pK
    Groetjes,
    Garrie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja Broeder die rivieren moeten toch gevuld worden en zonder regen lukt dat niet.

    BeantwoordenVerwijderen