Op Dinsdag 24 Mei 2011 is Margriet In Norg om 9 uur begonnen aan haar ‘Camino por Santiago de Compostela’. Rieke vergezelt haar de eerste dagen tot Kalmthout in België.
De eerste etappe is van Norg naar het bed and breakfast adres van ‘Vrienden op de Fiets in Genemuiden. Het is helder weer, licht bewolkt, 14 – 15 graden en Bf 4-5 West dus schuin van voren aangezien de koers Zuid-West is. De directe weg telt 72 kilometer , maar dat is uiteraard te simpel voor deze fietstantes. Zij rijden langs het Fochteloër veen via Veenhuizen en Nieuw Weper naar Appelscha.
Daar stoppen ze om 10h30 volgens de vaderlandse traditie voor koffie met gebak en ontmoeten circa 80 stoere motorrijders. Het blijkt een uitje van het Leeuwarder politiekorps, dat met hun privé motoren het Drentse land komt opluisteren, een indrukwekkende club van lekkere mannen in leer.
Verder trappen onze heldinnen via Noordwolde en Frederiksoord naar Havelte. De fraaie route, de tegenwind en het niet inschakelen van de ECO modus eisen hun onverwachte tol. Het blijkt dat ze hun actieradius overschat hebben, want de accus zijn leeg zodat ze eerst moeten opladen.. hetgeen tot een uitgebreide lunch leidt.
Tegen de avond bereiken ze Zwartsluis, waar ze in de haven opnieuw aan het stopcontact gaan en ondertussen dineren. Na het diner nemen ze het pontje naar Genemuiden, waar ze bij de familie van Dijk overnachten. In Zwartsluis staat de teller al op 90 kilometer en dat is teveel, zelfs voor een Giant LDS. Maar ook 72 kilometer zouden ze niet gehaald hebben, ze zullen hun ondersteuning beter moeten doseren of hun dagtrajecten verkleinen.
Maar de kop is eraf en ze zijn vrolijk, vol goede moed en groeten u allen vriendelijk vanuit dat mooie Overijssel. Apropos… Genemuiden… (Nedersaksisch: Gaellemuun) In 1275 kreeg Genemuiden stadsrechten van Jan van Nassau. Bisschop Jan van Arkelschonk de stad het veerrecht over het Zwarte Water tegen een jaarlijkse leverantie van zestig pond was voor het maken van kaarsen. In 1382 verwierf men het recht tot het houden van drie jaarmark ten. De plaats werd er rijk van en bouwde een mooi stadhuis.
De biezenteelt werd in Genemuiden vanaf de 16e eeuw beoefend. In de 17e en 18e eeuw werd het maken van biezen matten een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. Vooral het vervaardigen van stoelzittingen (door stoelenmatters) was een belangrijke activiteit. Dit geschiedde in de vorm van huisarbeid. Omstreeks 1910 begon men met de vervaardiging van biezenmatten, waaronder karpetten en lopers. Het meest bekend was de blokmat of Genemuider mat.
Dat ze af en toe moeten bijladen en dus moeten eten vinden ze vast niet zo erg.
BeantwoordenVerwijderenMooi geschreven!
Liefs Barbara
Hallo Henri,
BeantwoordenVerwijderenje maakt er een mooi verhaal van, wie weet dat 1 of meerdere lezers zo enthousiast worden dat hij/zij ook de route gaan fietsen. Hopelijk dat de wind onderweg iets minder hard is als bij ons want dat kost toch erg veel energie.
Mama en Rieke geniet van de fietstocht.
Kus Hans