Margriet gaat een historische route fietsen en is klaar met de voorbereidingen.
Zaterdag nam zij afcheid van de vijf dames , waarmee zij maandelijks op zijn Amerikaans luncht en Zondag van haar bridgevrienden. Maandag moet er nog een beetje opgeruimd worden en dan is zij er helemaal klaar voor.
Veel mensen die deze tocht doen hebben meer voldoening over het onderweg zijn , dan over het einddoel. Het is wel leuk om een historische tocht maken en ongetwijfeld mensen te ontmoeten die ook onderweg zijn naar Santiago de Compostela, hetgeen waarschijnlijk de grootste charme vam deze onderneming zal zijn. Ik vertrouw dat Margriet de tijd zal nemen voor die ontmoetingen en ook voor het bezichtigen van de stadjes onderweg, want zij heeft immers geen haast.. .
Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. In de 9e eeuw werd het graf van Sint Jacob door de Paus erkend en in de 10e eeuw kwamen de pelgrimages op gang.
Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt men de Camino de Santiago (De weg naar Santiago).
Ja, dan ben je er bijna en je staat op de Monte del Gozo: de berg van de vreugde, en je ziet de stad van de Apostel in de verte voor je liggen. En dan loop je via de Rua san Pedro naar het plein, de Plaza del Obradoiro waar je de gevel van de kathedraal op je in laat werken. En even later sta je dan in de Pórtico de la Gloria, het unieke voorportaal van die imposante kathedraal en dan geef je jezelf over aan dezelfde rituelen als waaraan miljoenen andere mensen zich in het verleden hebben overgegeven. Eeuwenoude gewoonten, zoals de handlegging op de boom van Jesse, de ‘abrazo’ van het Sint Jacobsbeeld achter het hoofdaltaar, het bezoek aan de Apostel in de crypte en niet te vergeten ook de pelgrimsmis. Het zijn allemaal indrukwekkende en voor velen onvergetelijke momenten.
Als Margriet ingeschreven wil worden in het register der Santiagogangers zal zij moeten verzwijgen dat haar fiets elektrische ondersteuning heeft, want de bisschop van Santiago erkent nog geen elektrische fietsers. Maus Strurmer, die op 15 Mei 2011 naar Santiago vertrok, maakt zich daar heel druk over zie haar blog: http://santiagoopdeelektrischefiets.blogspot.com/
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderenDus vandaag begint het. Margriet en Rieke: alle goeds! Is er eigenlijk
BeantwoordenVerwijderen> traditioneel een speciale groet voor pelgrims?
>
> Henri, ik vind het een genot om je blogs te lezen!
Margriet voert voorop haar fiets het gele pelgrimsvaantje, waardoor andere pelgrims haar zullen herkennen als Nederlandse pelgrim.
BeantwoordenVerwijderen